Anders Persson Suonperä (ca 1657–1728) var bonde på ett hemman i Peltokorpi by i Kelviå. Han var gift åtminstone tre gånger. Den tidigaste kända hustrun hette Elsa Larsdotter och hon var mor till de av Anders barn som antecknas i de bevarade dopböckerna, vilka börjar 1688. Anders hade emellertid också flera äldre barn.
Elsa Larsdotter dog 1696. Enligt anteckningen i begravningsboken var hon då endast 30 år, vilket skulle innebära att hon var född omkring 1666. Då de äldsta av Anders Perssons barn bör ha varit födda redan i slutet av 1670-talet kan man lätt dra slutsatsen att Anders måste ha varit gift en gång tidigare. Detta antagande görs också i den omfattande utredningen ”Juuret Kälviällä” (Uuno Huhtala, 1985). Namnet på den tidigare hustrun eller andra uppgifter om henne har dock inte kunnat hittas.
Då kyrkböcker för tiden innan 1688 saknas får man ty sig till andra källor för att hitta information om Anders Persson och hans familj. Anders Persson antecknas i 1680 års mantalslängd tillsammans med sin hustru, som redan då (och de därpå följande åren) kallas Elsa Larsdotter. Således bör Elsa ha varit född flera år tidigare än åldersangivelsen i begravningsboken påskiner, och hon kan mycket väl ha varit Anders Perssons första hustru och mor även till hans äldsta barn. I 1678 års mantalslängd nämns ännu inte Anders Persson på Suonperä.
Bland faddrarna för de av Anders Perssons barn som kan hittas i dopboken finns i huvudsak Anders nära släktingar samt övriga personer från Peltokorpi by. Ett intressant fadderpar som möjligen utgör ett undantag är Erik Larsson med hustru, vilka bodde på Korpijärvi i Kelviå by. Eriks patronymikon väcker lätt misstanken att han kan ha varit Elsas bror, då någon form av släktskap troligen föreligger som grund för fadderskapet. Visserligen kan man på basen av namnen inte heller utesluta att Erik var Elsas svåger, eftersom hans hustru hette Carin Persdotter och således kunde vara Anders Perssons syster. För att bringa klarhet i detta behöver man studera mantalslängdernas uppgifter också rörande befolkningen på Korpijärvi.
Husbonde på Korpijärvi var Lars Olofsson redan i början av 1660-talet, och han antecknas i mantalslängderna ännu på 1670- och 1680-talen med sin hustru Lisa Mattsdotter. I 1677 års mantalslängd nämns för första gången också hans dotter Elsa Larsdotter som därmed bör ha varit ungefär jämngammal med Anders Persson; i alla fall kan hon inte ha varit född senare än 1660-talets första år. Hon antecknas på Korpijärvi ännu 1678, men inte längre 1680. Då Elsas försvinnande från Korpijärvi sammanträffar med att Anders Perssons hustru med samma namn dyker upp på Suonperä kan man dra slutsatsen att det är fråga om samma person.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att Anders Perssons hustru Elsa Larsdotter var dotter till Lars Olofsson Korpijärvi, och att hon var född i slutet av 1650-talet eller senast omkring 1660. Anders och Elsa var gifta redan i slutet av 1670-talet, och Elsa var troligen mor också till Anders äldsta barn. Något stöd för antagandet att Anders varit gift en gång tidigare har inte påträffats.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar