En stor del av min forskning på senare tid har kretsat kring hemmanen i nuvarande Larsmo kommun, det vill säga de hemman som tidigare utgjorde Larsmo och Eugmo byar i Pedersöre socken. Släktbanden mellan hemmanen i dessa byar var starka redan i äldre tider, men de förefaller ha varit förhållandevis dåligt utredda i alla fall vad gäller publicerade utredningar. I diverse publikationer och databaser på internet förekommer också felaktiga uppgifter.
Avsikten är att publicera en hemmansvis sammanställning av släkterna i Larsmo och Eugmo före stora ofreden i början av 1700-talet, för att göra åtminstone en del av forskningsresultaten tillgängliga för andra. Eftersom en blogg inte är den mest lämpliga formen har en skild webbplats skapats för detta ändamål. Adressen till den nya webbplatsen är hemmanenilarsmo.wordpress.com.
Webbplatsen är ännu under uppbyggnad och söker sin slutliga form. Uppgifter kommer att matas in efter hand, och redan publicerade utredningar kan kompletteras eller korrigeras när nya fakta framkommer. Förhoppningsvis kan i ett senare skede även förklaringar och källhänvisningar läggas till för släktförhållanden som inte är uppenbara eller tidigare utredda.
Noterade att om man söker efter mantalslängder för Österbotten under perioden 1655-1674 så finns de på svenska riksarkivet, verkar inte finnas i finska riksarkivet för denna period. De har bokförts tillsammans med Västerbotten och Norrbotten. Kan vara lite trassligt i mantalslängder att använda socken för att söka, gränserna är lite flytande och förändras över tid.
SvaraRaderaJo, det stämmer. Speciellt 1674 års mantalslängd är värdefull eftersom den är den äldsta bevarade längden där alla mantalsskrivna personer nämns med namn. I äldre längder nämns endast husbonden samt antalet personer.
RaderaI svenska riksarkivets databaser finns även annat material som berör Österbotten, däribland de flesta roteringslängderna för soldatutskrivningen.