22 juni 2012

Soldaten Mårten Bomgren och hans härkomst


I Karleby fanns i mitten av 1700-talet en soldat vid namn Mårten Bomgren. Han nämns första gången i kyrkböckerna i samband med att han gifter sig med Anna Henriksdotter Lillkotkama år 1742, och kallas då Mårten Henriksson. Mårten och Anna bodde till en början på Lillkotkama i Korplax by, men flyttade senare till ett soldattorp i Linnusperä by då Mårten blev soldat. Soldatnamnet Bomgren fick han uppenbarligen överta av den tidigare soldaten Johan Bomgren.

Vigsellängden ger inga uppgifter om varifrån Mårten kom. De militära rullorna vet dock berätta att han var född i Kalajoki. Han antogs till soldat år 1748 och tjänstgjorde i Kungliga Österbottens regemente och Lochteå kompani. Kommunionböckerna uppger att han var född år 1721, vilket också stöds av åldersangivelserna i generalmönsterrullorna.

Utredningen av Mårtens härkomst försvåras av att Kalajoki församlings kyrkböcker från början av 1700-talet inte finns bevarade. Dock ger kyrkböckerna för Karleby församling vissa tilläggsuppgifter som är till stor hjälp. Innan han blev soldat antecknas Mårten med sin hustru en kort tid på hemmanet Gunnars och han kallas då farbror. Närmare bestämt syns han vara farbror till Matts Samuelsson, vars far Samuel Henriksson var måg på Storhonga hemman och enligt vigsellängden kom från Suontaka i Kalajoki. Samuel Henriksson och Mårten (Henriksson) Bomgren var således bröder, trots en åldersskillnad på 20 år.

Suontaka ligger i Reisjärvi by. Då kommunionböckerna saknas får man förlita sig på mantalslängderna för att hitta uppgifter om befolkningen på hemmanet vid tiden för Mårtens födelse. I början av 1720-talet antecknas som husbonde en Henrik Henriksson med hustru Carin. Senare förestås hemmanet av Henriks bror Johan Henriksson och dennes söner. Man kan förmoda att Henrik Henriksson är far till Mårten Bomgren och hans bror Samuel. Värt att notera är också att en person med namnet Mårten antecknas på Suontaka under ett par års tid i slutet av 1730-talet. De sparsamma uppgifterna i mantalslängderna tyder visserligen på att denne Mårten snarare var son till Johan Henriksson, men man kan inte utesluta att det är fråga om Mårten Bomgren.

Som soldat deltog Mårten i det Pommerska kriget mellan Sverige och Preussen 17571762. Han omnämns som soldat ännu 1763, då det uppges att han i slaget vid Neukalen blivit sårad i foten med den påföljd att han ej längre kunde marschera. Eftersom han på grund av sin skada var oförmögen till vidare tjänstgöring fick han avsked, rekommenderad till underhåll. Fältslaget vid Neukalen år 1762 var det sista slaget i det Pommerska kriget mot de preussiska trupperna och slutade i svensk seger. Som helhet var kriget emellertid ingen framgång för den svenska krigsmakten. Tusentals soldater fick sätta livet till utan att man lyckades med sitt mål att återta förlorade områden. Som konstaterats klarade sig Mårten dock med livet i behåll och kunde lämna sitt soldatvärv.

Mårten och Anna bodde kvar i Karleby en lång tid efter att Mårten fått avsked från armén. År 1781 flyttade de med sonen Johan Mårtenssons familj till Pattijoki. Mårten avled där redan samma år och Anna ett par år senare. Efter att även Johan Mårtensson avlidit flyttade hans änka tillbaka till Karlebytrakten med barnen och gifte sedermera om sig. Mårten Bomgrens släkt fortlever än idag åtminstone genom sonen Johan, men Mårten hade även andra barn.

6 kommentarer:

  1. Hej, känner du till Maria Mårtensdotter, född 21.7.1743?

    Flyttade hon gift till Kelviå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna Maria Mårtensdotter dog av allt att döma redan som barn, så hon är inte samma person som senare dyker upp i Kelviå.

      Enligt Karleby kyrkböcker begravdes "Mårten Bomgrens dotter Maria" i maj 1748. Hon antecknas inte heller längre bland familjens barn i kommunionböckerna efter 1740-talet.

      Radera
    2. Tre år senare funderar jag ännu på Maria Mårtensdotter.. Kan dödsnoteringen 1748 ha fel namn, dvs det döda barnet skulle inte ha varit Maria f. 1743. Angivna åldern 1.5år passar inte heller med henne. I Kelviå vigda boken tycker jag mig se att DEC 6 vigda hustrun Maria Mårtensdotter skulle kunna vara från Lillkotkama Karleby:

      http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8261139

      Radera
    3. Jag har inte forskat så mycket i Mårten Bomgrens barns öden, men efter att nu ha tagit en snabb titt i Karleby och Kelviå kyrkböcker kan jag konstatera att du nog har rätt beträffande Maria Mårtensdotter.

      I vigselboken står verkligen att Maria Mårtensdotter kom från Lillkotkama. Mårten Bomgrens äldsta dotter Maria stannade tydligen kvar hos sina släktingar på Lillkotkama när föräldrarna flyttade bort. Hon antecknas nämligen oavbrutet i kommunionböckerna på Lillkotkama, först som dotter och senare som piga. Siffrorna i hennes födelsedatum har kastats om flera gånger, och hon uppges omväxlande vara född 21.7.1743, 21.1.1743 eller 27.1.1743. I kyrkböckerna förekommer överlag många felskrivningar, så det är fullt möjligt att namnet i begravningsboken också blivit fel. Att Maria blev kvar på Lillkotkama förklarar varför hon senare inte antecknas i föräldrarnas hushåll med de övriga syskonen.

      Det kan även noteras att Mårten Bomgrens förmodade dotter Brita är fadder för ett av Maria Mårtensdotters barn. Brita Mårtensdotter hade blivit ny piga på Lillkotkama kort efter att Maria gift sig och flyttat till Kelviå.

      Radera